Μια πίτα για όσους αγαπούν τις δυνατές γεύσεις.
Τι θα χρειαστούμε:
- 5 Φύλλα χωριάτικα
- 4 Πράσα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 3 Φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 Ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. Απάκι, κομμένο σε κυβάκια
- 4 κλ. Θυμάρι, ψιλοκομμένα μόνο τα φύλλα
- 1 Αυγό μέτριο
- 200 γρ. Ντομάτα κονκασέ
- 3 Κόκκους μπαχάρι
- 2 Φύλλα δάφνης
- 60 γρ. Τυρί gouda, τριμμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει.
Προθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και με το σύρμα χειρός τον ανακατεύουμε και τον σπάμε καλά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το απάκι και το σοτάρουμε καλά για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη μέχρι να καραμελώσουν.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα τον κιμά, το θυμάρι, τα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη να κρυώσει 5 - 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε το αυγό και το τυρί.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου διαστάσεων 40x25 εκ. και το λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Στην συνέχεια απλώνουμε στις τέσσερις πλευρές του ταψιού τέσσερα λαδωμμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω 10εκ.
Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο από πάνω. Τέλος λαδώνουμε το πάνω φύλλο με ένα πινέλο και χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι την επιφανειά του ελαφρώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 50-55 λεπτά.
Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com