Το απόλυτα μαμαδίστικο γλυκό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 300 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
- 8 αυγά χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 2 πρέζες γαρύφαλλο
- 50 ml.κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι:
- 500 ml.νερό
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
- 1 στικ κανέλας
Πως τη φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι, τα καρύδια το κονιάκ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
Ρίχνουμε σε δόσεις τη μαρέγκα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα. Δεν ανακατεύουμε δυνατά για να μην χάσει τον αέρα του το γλυκό
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαμέτρου 25*35εκ. αδειάζουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά.
Αφού ψηθεί το γλυκό κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι και αδειάζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό για 20-30 λεπτά να κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Εκτέλεση για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μέσα και με το που πάρουν μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com