Δεν είναι απλά μια «γρήγορη» συνταγή αλλά ένα ολοκληρωμένο πιάτο!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τις κρέπες:
- 120 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- 120 ml Νερό
- 120 ml. Γάλα, πλήρες
- 2 Αυγά
- ¼ κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. Βούτυρο, λιωμένο & έξτρα για το ψήσιμο της κρέπας
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
- 20 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 20 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 ml. Γάλα, πλήρες
- 150 γρ. Τυρί gouda , τριμμένο και έξτρα για το πασπάλισμα της κρέπας
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση στις κρέπες:
- 6 Φέτες μπέικον, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 6 Φέτες ζαμπόν, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 5 Λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 300 ml. Κρέμα γάλακτος, πλήρης
Ελαιόλαδο για το άλλειμα του σκεύους
Πως τις φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τις κρέπες: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά το αδειάζουμε σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός όλα τα υλικά για τις κρέπες, μαζί με αυτά και το λιωμένο βούτυρο που είχαμε αφήσει στην άκρη.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20εκ. σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε 60 ml από το μείγμα μέσα στο τηγάνι απλώνουμε τη ζύμη κουνώντας το τηγάνι και ψήνουμε για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε την κρέπα και ψήνουμε για 1 ακόμη λεπτό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις κρέπες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα δεύτερο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά. Μόλις μαγειρευτεί λίγο το αλεύρι, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τυρί, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φέτες μπέικον και ζαμπόν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στο μείγμα της μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλα.
Σύνθεση πιάτου: Απλώνουμε μία κρέπα πάνω στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε στο κέντρο του 2-3 κ.σ. από τη γέμιση. Ρολάρουμε το φύλλο της κρέπας και το μεταφέρουμε σε ένα ορθογώνιο πυρέξ διαμέτρου 25x30 εκ. . Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα κρέπας μέχρι να γεμίσουμε το πυρέξ. Τέλος, περιχύνουμε πάνω από τις κρέπες την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστές.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com