Μας αρέσουν οι πρωτότυπες συνταγές.
Τι θα χρειαστούμε:
- 120 γρ. Σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. Βερίκοκο, ψιλοκομμένο
- 50 ml. Ρούμι
- 120 ml. Γάλα πλήρες
- 2 κ.γ. Ξηρή μαγιά
- 380 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
- ½ κ.γ. Αλάτι
- 50 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ κ.γ. Κάρδαμο
- ½ κ.γ. Κανέλα
- 50 γρ. Βούτυρο, λιωμένο
- 1 Αυγό
- 50 γρ. Αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- 50 γρ. Κράνμπερι
- 200γρ. Αμυγδαλόπαστα
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε τις σταφίδες σε ένα μπολ και τις ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 40 δευτερόλεπτα περίπου.
Αφαιρούμε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
Σε ένα διαφορετικό μπολ ρίχνουμε το γάλα το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό ,προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη ,το κάρδαμο, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο για 7-8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο με το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μας τη βγάζουμε από το μπολ και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε πάνω της τις σταφίδες, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το βερίκοκο και τα κράνμπερι και συνεχίζουμε να πλάθουμε (σε περίπτωση που κολλάει το ζυμάρι πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι).
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι σε οβάλ σχήμα μήκους 20 εκ. και τοποθετούμε την αμυγδαλόπαστα λίγο πιο πάνω από το κέντρο.
Σκεπάζουμε τη γέμιση και τσιμπάμε λίγο τις άκρες ώστε να κλείσει καλά.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου και μεταφέρουμε το ψωμί, το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να έχει ψηθεί μέχρι μέσα.
Μόλις ψηθεί το ψωμί το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com