Η συνταγή που θα αγαπήσετε!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη γέμιση
- 250 γρ. Αρνίσιο κιμά, περασμένος δυο φορές
- 1 Μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. Αμυγδαλόψιχα
- ½ κ.γ. Κανέλα, σε σκόνη
- ½ κ.γ. Κάρδαμο, τριμμένο
- ½ κ.γ. Μπαχάρι, σε σκόνη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη βάση
- 300 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο δύο φορές
- 250 γρ. Πλιγούρι
- 1 Μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κάθετες φέτες
- 100 ml. Ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 Αυγό, μέτριο
- ½ κ.γ. Μπαχάρι, σε σκόνη
- ½ κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. Κόλιανδρο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. Κάρδαμο, τριμμένο
- 1 κ.σ. Φρυγανιά, τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο με κρύο νερό και το αφήνουμε μέσα για 1 ώρα, όχι παραπάνω. Μετά τη 1 ώρα, μεταφέρουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να σουρώσει για 15 λεπτά.
Εκτέλεση για τη γέμιση. Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Έπειτα προσθέτουμε, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, και το σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει. Μόλις καραμελώσει, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και με ένα σύρμα χειρός, τον ανακατεύουμε και τον σπάμε καλά.
Μαγειρεύουμε τον κιμά, μέχρι να εξατμιστούν όλα του τα υγρά. Τέλος, ρίχνουμε το κάρδαμο, την κανέλα, το μπαχάρι και τα αμύγδαλα.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη
Εκτέλεση για τη βάση. Βάζουμε στο multi σε δόσεις το πλιγούρι, το κρεμμύδι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο ίδιο μπολ τον κιμά, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, το κάρδαμο, τη φρυγανιά, το αυγό, το μπέικιν και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, φορώντας γάντια μίας χρήσης.
Σύνθεση πίτας. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. περίπου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Έπειτα αδειάζουμε τη μισή δόση του μείγματος του μοσχαρίσιου κιμά και πλιγουριού και την απλώνουμε με τα χέρια, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Στη συνέχεια, από πάνω αδειάζουμε ολόκληρη τη γέμιση με τον αρνίσιο κιμά στο κέντρο του ταψιού, και την απλώνουμε, αφήνοντας περιμετρικά από τις άκρες 2 εκ. κενό.
Τέλος, αδειάζουμε από πάνω, την υπόλοιπη μισή δόση του μοσχαρίσιου κιμά - πλιγουριού και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, ώστε να καλύψει τις άλλες δύο στρώσεις, πιέζοντας ελαφρώς γύρω γύρω τις άκρες.
Χαράζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού την πίτα, δημιουργώντας δύο σταυρούς και έτσι την κόβουμε σε 8 ίσα τριγωνικά κομμάτια. Στο κάθε τριγωνικό κομμάτι, χαράζουμε δύο διαγώνιες ίσιες γραμμές από τη μέση του κομματιού προς τα έξω, δημιουργώντας το γράμμα ‘’V’. Την ίδια διαδικασία, θα ακολουθήσουμε και για τα υπόλοιπα τριγωνικά κομμάτια.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, κόβουμε και σερβίρουμε ζεστή.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com