Δεν αντιστέκεται κανείς σε αυτό το γλυκό.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για την τάρτα:
- 150 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ και έξτρα για το πασπάλισμα
- 80 γρ. Βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 60 γρ. Ζάχαρη άχνη
- 1 Κρόκος αυγού
- 20 ml. Νερό
Υλικά για τη γέμιση:
- 230 γρ. Φιλέ αμυγδάλου
- 125 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. Ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. Ζάχαρη, κρυσταλλική
- 4 κ.σ. Γάλα πλήρες
- 3 Πράσινα μήλα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές κάθετες φέτες
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη τάρτα: Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο , το αλεύρι και φορώντας γάντια μίας χρήσης τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να μοιάζει το μείγμα με ψίχουλα ψωμιού. Ύστερα ρίχνουμε τον κρόκο και το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμη, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.
Απλώνουμε μεμβράνη πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
Έπειτα βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, αφαιρούμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο τον άλλον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό. Ξαναψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο , την άχνη, το πλήρες γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η άχνη και να λιώσει το βούτυρο. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τα αμύγδαλα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα τα μήλα και την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Σύνθεση γλυκού: Παίρνουμε την τάρτα και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια της τα μήλα. Πάνω από τα μήλα ρίχνουμε τη γέμιση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
Τέλος, αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 30-40 λεπτά και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com