Αξίζει να τον φτιάξετε.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τα λαχανικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ.
- 3 πατάτες κομμένες σε κάθετες φέτες πάχους 1εκ.
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
Για το ραγού:
- 2 κιλά μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κύβους 3εκ.
- 4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2/4 κγ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνη
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κύβους μοσχαριού
- Χλιαρό νερό όσο πάρει
- Αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 2 λίτρα γάλα πλήρες
- 200 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. αλεύρι
- 6 κρόκους αυγού
- 2/4 κγ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 8 κ.γ. θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Πως τον φτιάχνουμε:
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, τοποθετούμε ομοιόμορφα τις πατάτες τις όποιες έχουμε λαδώσει ελαφρά και αλατοπιπερώσει και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 40 λεπτά.
Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις μελιτζάνες. Μόλις ετοιμαστούν οι πατάτες, τις τοποθετούμε ομοιόμορφα από πάνω. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά. Όταν ετοιμαστούν, τα αφήνουμε στην άκρη
Όταν ετοιμαστούν, τα αφήνουμε στην άκρη
Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 5 κσ. ελαιόλαδο και δίνουμε χρώμα στο κρέας από όλες τις πλευρές, ρίχνοντάς το σε δόσεις.
Μόλις ετοιμαστεί το κρέας, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και το γαρύφαλλο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 2,5-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και τα υγρά του να έχουν γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα.
Αφού, λοιπόν, ετοιμαστεί και το κρέας, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά μας.
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει το αλεύρι στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους. Αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ καλά και τη δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας βγάζει γεύση αλευριού. Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το ανθότυρο. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και την αδειάζουμε πάνω από το ραγού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε σε μερίδες.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com/