Παραδοσιακή συνταγή που αρέσει σε όλους.
Τι θα χρειαστούμε:
Για την γέμιση:
- 500gr μοσχαρίσιο κιμά
- 150gr ρύζι καρολίνα
- 1 φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ αποξηραμένο δυόσμο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 5 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Για τους λαχανοντολμάδες:
- Την γέμιση
- 1 μεγάλο λάχανο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
Για το αυγολέμονο:
- 2 κρόκους αυγών
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κ.σ κορν φλάουρ
Πως τους φτιάχνουμε:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το ρύζι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού , τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, παίρνουμε το λάχανο και αφαιρούμε το πάνω σκληρό κομμάτι (κοτσάνι) και με ένα μαχαίρι δημιουργούμε μια τρύπα στο σημείο αυτό, ώστε να αφαιρέσουμε όλο το σκληρό κομμάτι και από το εσωτερικό του.
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα προσέχοντας ώστε η πλευρά με την τρύπα να είναι προς τα κάτω (δηλαδή μέσα στο νερό). Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε το νερό να διατηρηθεί καυτό αλλά όχι βραστό.
Γυρνάμε ανά διαστήματα το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και, όταν τα φύλλα του αρχίσουν να ξεκολλάνε από μόνα τους, τα βγάζουμε ένα ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.]Στη συνέχεια, κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα και το πράσο. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου και τα βάζουμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα. Από πάνω τοποθετούμε 2-3 φύλλα από το ζεματισμένο λάχανο, ώστε πάνω να βάλουμε τους λαχανοντολμάδες.
Τύλιγμα:
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό σημείο από κάθε φύλλο, ώστε να μην μας δυσκολέψει στο τύλιγμα.
Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και την τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνουμε τα πλαινά του φύλλου προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλους τους ντολμάδες.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, χωρίς να υπάρχουν κενά ανάμεσα τους. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, σκεπάζουμε με 2-3 φύλλα από το λάχανο και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.
Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε 2 λίτρα ζωμό λαχανικών και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες, μέχρι ο ζωμός να φτάσει στην επιφάνεια του πιάτου. Τοποθετούμε ένα «βαρίδι» πάνω στο πιάτο ή μια μικρή κατσαρόλα με νερό, ώστε να μείνει σταθερό, και σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα.
Αυγολέμονο:
Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ, ενώ προσθέτουμε σταδιακά και καυτό ζωμό από την κατσαρόλα με το φαγητό. Όταν αποκτήσει ομοιόμορφη σύσταση, προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και γυρνάμε την κατσαρόλα με απαλές κινήσεις ή ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού.
Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο πηχτή, προσθέτουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.σ βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και μόλις είναι έτοιμο, το προσθέτουμε στο μείγμα του αυγολέμονου, ώστε να έχουμε μια κρεμώδη, βελουτέ σάλτσα.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του https://petros-syrigos.com