Από τις πιο μαμαδίστικες συνταγές.
Τι θα χρειαστούμε:
- 30 ανθούς κολοκυθιών
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κολοκύθι, τριμμένο
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 12 – 15 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 700ml νερό
- Χυμό από 2 -3 λεμόνια
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τους φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα λαχανικά μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και δύο κ.σ. χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Ξεπλένουμε με προσοχή τους ανθούς με αρκετό κρύο νερό και αφαιρούμε τις φύτρες από το εσωτερικό τους.
Γεμίζουμε τον κάθε ανθό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση με τη γέμιση και κλείνουμε πιέζοντας τα φύλλα προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση και οι ανθοί.
Τοποθετούμε τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι κολλητά τον ένα δίπλα στον άλλον με την πάνω πλευρά των κολοκυθοανθών να ακουμπάει στα τοιχώματα του τηγανιού έτσι ώστε να αποφύγουμε να μας ανοίξουν κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Διαλύουμε τον κύβο ζωμού λαχανικών μέσα στο ζεστό νερό και το αδειάζουμε μέσα στο τηγάνι.
Καλύπτουμε από πάνω με ένα πιάτο το οποίο ακουμπάει πάνω στους κολοκυθοανθούς και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 – 25 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστούν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε το πιάτο, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το χυμό λεμονιού, ανακινούμε λίγο το σκεύος και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com