Τις γιορτές βάζουμε όλη μας την τέχνη!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 στήθος γαλοπούλας
- διάφορα λαχανικά για το ταψί
Για τη μαρινάδα:
- 3 κ.τ.σ ντιζόν μουστάρδα
- 2 κ.τ.σ βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.τ.σ μέλι
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.γ σκόρδο σκόνη
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- 1κ.τ.γ καπνιστή πάπρικα
- διάφορα μυρωδικά(δεντρολίβανο,θυμάρι,φασκόμηλο)
Για το πλιγούρι:
- 500 gr. πλιγούρι
- 1000-1100ml. νερό ζεστό
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ σταφίδα ξανθή
- 2 μανιτάρια
- 4 φέτες μπέικον
- 10 βερίκοκα αποξηραμένα
- 100 gr. κουκουνάρι
- 2 κ.σ βούτυρο
- 100ml λευκό κρασί
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Λίγο θυμάρι
- 1 ρόδι
Πως τη φτιάχνουμε:
Για τη γαλοπούλα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα απλώνουμε πάνω στο στήθος γαλοπούλας, φροντίζουμε να πάει παντού η μαρινάδα. Καλό θα είναι να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (καρότο,κρεμμύδι,σέλερυ) και τα βάζουμε στο ταψί με λίγο ελαιόλαδο και νερό. Ακουμπάμε τη γαλοπούλα πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά, αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει να είναι στους 77 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Κατόπιν κόβουμε σε φέτες. Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά του ταψιού και να κάνουμε μια γευστική σάλτσα για τη γαλοπούλα.
Για το πλιγούρι: Βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το αφήνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το υγρό. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα υπόλοιπα υλικά με βούτυρο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε το ρόδι, ώστε να διατηρήσει το χρώμα του. Μπορούμε να σερβίρουμε την γέμιση και σαν συνοδευτικό της γαλοπούλας.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com