Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Τι θα χρειαστούμε:
- 4 κ.σ βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ.σ αλεύρι
- 5 κ.σ ελαιόλαδο
- 5 τμχ μπέικον
- 1 kg μοσχάρι «κιλότο», κομμένο σε 3-4 cm
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 500gr. σελινόριζα
Για τον πουρέ:
- 200gr. πατάτα
- 400ml γάλα
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
Πως το φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε στο λάδι και το βούτυρο το μπέικον και το αφαιρούμε. Στο ίδιο λάδι/βούτυρο σοτάρουμε το κρέας σε 2 δόσεις (για να μην χάσουμε θερμοκρασία στο τηγάνι), αφού έχουμε αλατοπιπερώσει. Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι/βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Τα αφαιρούμε.
Προσθέτουμε στο σκεύος μας 1κ.σ λάδι και 1κ.σ βούτυρο. Προσθέτουμε όλο το κρέας, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και θωρακίζουμε για 3-4’.Προσθέτουμε το κρασί, το νερό και τον πελτέ και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα για 2 ώρες περίπου.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με 1 κ.σ βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Όταν θωρακιστούν αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για τα κοκάρια: Σε 1 τηγάνι βάζουμε 1κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί . Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γλασάρει το κρασί. Τέλος, προσθέτουμε 1κ.σ βούτυρο.
Για τον πουρέ σελινόριζας: Κόβουμε πατάτες και τη σελινόριζα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά όλα τα υλικά. Μόλις βράσουν, αφαιρούμε τα στέρεα υλικά μας ( πατάτα και σελινόριζα) και τα βάζουμε σε ένα μπολ . Λιώνουμε με 1 πιρούνι, προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί ο πουρές μας. Συμπληρώνουμε από τα υγρά της κατσαρόλας, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε τον πουρέ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com