Μην σας φαίνεται «βουνό», είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 50 δίπλες:
- 1 κιλό Αλεύρι
- 30 ml Λικέρ
- 15 γρ. Ζάχαρη
- 10 Αυγά
- 1 Λεμόνι (το χυμό του)
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
Για το σιρόπι:
- 1 lt. Νερό
- 1 κιλό Ζάχαρη
- 600 γρ. Μέλι
- 250 γρ. Καρύδια, θρυμματισμένα
- 1 κ.σ. Κανέλα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Πως τις φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη:
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λικέρ, το χυμό του λεμονιού, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.και κρατάμε λίγο στην άκρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την διαχωρίζουμε σε τέσσερα μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Αλευρώνουμε συνεχώς τον πάγκο για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μπαλάκι σε μακρόστενες λωρίδες των 3-4 εκ. περίπου.
Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε ένα πιρούνι και τυλίγουμε γύρω του μία από τις λωρίδες.
Βάζουμε τη λωρίδα στο τηγάνι, κρατώντας το πιρούνι και την αφήνουμε να τηγανιστεί, μέχρι να έχει ένα χρυσαφί χρώμα.Την αφαιρούμε από το τηγάνι και τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα,στην οποία έχουμε στρώσει την επιφάνειά της απορροφητικό χαρτί.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης.
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις βράσει και λιώσει εντελώς ή ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά,προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς το μέλι.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα καρύδια και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Σύνθεση γλυκού: Παίρνουμε τις δίπλες,τις ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι και τις αφήνουμε μέσα για 5 δευτερόλεπτα περίπου για να σιροπιαστούν.
Στη συνέχεια τις αφαιρούμε και τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα καρύδια και την κανέλα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com