Για όσους αγαπούν τις πίτες.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για ένα πυρέξ 32 εκ.:
- 700 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο,από σπαλομίτα
- 150 ml Κόκκινο κρασί
- 250 ml Ζωμό βοδινού
- 120 γρ. Πελτέ ντομάτας
- 80 ml Ελαιόλαδο
- 2 Καρότα, στον τρίφτη
- 1 Κρεμμύδι, στον τρίφτη
- 1 Σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Καπνιστή πάπρικα
- 100 γρ. Αρακά
- 50 γρ. Καλαμπόκι
- 2 κ.σ. Worcestershire sauce
- Θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
- 700 γρ. Πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 200 ml Γάλα
- 150 γρ. Βούτυρο
- 100 γρ. Παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 Κρόκους αυγών
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Για τον πουρέ πατάτας:
Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό.
Μόλις αυτό συμβεί, ρίχνουμε 2 κ.γ. Αλάτι στο νερό και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 20 λεπτά ή μέχρι να τσιμπάμε με ένα μαχαίρι και να μην φέρουν αντίσταση.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι. Αφού στραγγίσουν τις ξανά βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα.
Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου για πουρέ πολτοποιούμε τις πατάτες ενώ παράλληλα προσθέτουμε σε 3-4 δόσεις το γάλα.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, και μόλις πέσει η θερμοκρασία, ενσωματώνουμε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.
Για τον κιμά:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τον κιμά και αρχίζουμε να τον σοτάρουμε ενώ παράλληλα τον σπάμε με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας ή ενός αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας συνεχίζοντας για 2 λεπτά ακόμα το σοτάρισμα.
Έπειτα προσθέτουμε το καρότο και το κρεμμύδι που έχουμε τρίψει στη χοντρή πλευρά ενός τρίφτη και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά,τη worcestershire sauce και ύστερα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
Τέλος ρίχνουμε το ζωμό και αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση αφήνοντας να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε τον κιμά στο πυρέξ και από πάνω καλύπτουμε με τον πουρέ πατάτας. Κάνουμε μερικά σχέδια με την βοήθεια ενός πιρουνιού και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com