Πρωτότυπο και απίθανο στη γεύση!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1200 ml Νερό
- 140γρ. Ρύζι arborio
- 120 γρ. Κρεμμύδι ξερό (σε μικρό καρέ)
- 120 γρ. Κολοκύθι (σε μικρό καρέ)
- 120 γρ. Καρότο (σε μικρό καρέ)
- 100 ml Κρασί λευκό
- 60 ml Ελαιόλαδο
- 60 γρ. Ώριμη γραβιέρα (τριμμένη)
- 60 γρ. Βούτυρο (κρύο)
- 40 γρ. Σταφίδες κορινθιακές
- 10 Ντοματίνια (για το σερβίρισμα)
- 1 Ζωμό λαχανικών
- 1 Σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Για το ζωμό λαχανικών: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το ζωμό. Αφού πάρει βράση και διαλυθεί ο ζωμός χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και διατηρούμε σε αυτή την θερμοκρασία.
Για τα ντοματίνια: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Μόλις αυτό γίνει, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για το ριζότο: Τοποθετούμε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, τις σταφίδες και μετά από λίγο το ρύζι.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίχνουμε με την βοήθεια μιας κουτάλας μια μικρή δόση από τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας παράλληλα το ρύζι μας.
Μόλις ρουφήξει τα υγρά συνεχίζουμε με την επόμενη δόση. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι το ρύζι μας να είναι έτοιμο.
Όταν γίνει αυτό αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και αφού ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κυκλικές κινήσεις. Το ριζότο μας πρέπει να έχει την μορφή κρέμας μοιάζοντας σαν μια πολύ χυλωμένη σούπα.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι διορθώνοντας την γεύση του και στην συνέχεια ρίχνουμε μια γενεά ποσότητα από τα μυρωδικά μας.
Για το σερβίρισμα. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μια ποσότητα από το ριζότο μας και τοποθετούμε μερικά ντοματίνια στο κέντρο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com