Μια συνταγή που θα γίνει από τις πιο αγαπημένες σας.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 στικ. σέλερυ, ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 150 ml. λευκό κρασί
- 500 ml. νερό
- 300 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
- 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Πως το φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σέλερυ και τα καραμελώνουμε καλά για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2 λεπτά και προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με το θυμάρι.
Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το νερό σε δόσεις με μια κουτάλα.Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση , προτού ρίξουμε την επομένη.
Μόλις ετοιμαστεί το κριθαρότο,αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε, τους τόνους, το βούτυρο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com