Υπέροχη παραδοσιακή πίτα.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για μία ταρτιέρα 26εκ.:
- 325 γρ. Αλεύρι
- 195 γρ. Βούτυρο, παγωμένο σε μικρά κομμάτια
- 30 γρ. Νερό, κρύο
- 3 γρ. Αλάτι
- 2 γρ. Ζάχαρη
- 1 αυγό
Για τη γέμιση:
- 330 γρ. Γάλα
- 150 γρ. Ντομάτα, στον τρίφτη
- 120 ml Ελαιόλαδο
- 75 γρ. Μετσοβόνε
- 75 γρ. Γραβιέρα
- 3 Μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
- 3 Αυγά
- 2 Κρεμμύδια, μέτρια
- 1 κ.γ. baking powder
- Μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το θωράκισμα της τάρτας
- 20 γρ. Γάλα
- 1 Κρόκο αυγού
Πως τη φτιάχνουμε:
Βουτυρώνουμε και αλευρωνουμε καλά την ταρτιέρα μας ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C με αέρα.
Για την τάρτα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα τα οποία όταν τα πατάμε κολλάνε σχηματίζοντας μια μάζα. Προσθέτουμε το αυγό με το κρύο νερό και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη, την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξει. Καλό θα είναι να την πατήσετε ώστε να τους δώσετε σχήμα ενός λεπτού δίσκου. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα.
Παράλληλα ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες με ένα πίλερ και τις τρίβουμε με το χοντρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας το με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τριμμένη μελιτζάνα ανακατεύοντας ανά αραιά διαστήματα.
Μετά από 5-7 λεπτά ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αν κριθεί απαραίτητο. Μην το παρακάνετε γιατί θα προσθέσουμε και τυριά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις αυτό γίνει μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα τυριά με τον μαϊντανό ανακατεύοντας μια φορά ακόμη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά και το baking powder. Συμπληρώνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα στο μείγμα με τις μελιτζάνες ανακατεύοντας μια φορά ακόμη. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρωνουμε καλά το πάνω κάτι το κάτω μέρος της ζύμης. Την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα και την σκεπάζουμε με μια ακόμη λαδόκολλα. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Στην αρχή αυτό θα είναι κάπως δύσκολο.
Αφού ανοίξουμε σε πάχος μισού εκατοστού μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα τυλίγοντας τη γύρω από τον πλάστη. Πατάμε με το χέρι μας να κολλήσει καλά και κόβουμε τα περισσεύματα.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι και την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα αφού πρώτα την τσαλακώσουμε και την ανοίξουμε ξανά. Γεμίζουμε με όσπρια ώστε να έχει βάρος και ψήνουμε για 20 λεπτά στην θερμοκρασία που έχουμε βάλει ήδη.
Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του θωρακισματος. Για να το φτιάξουμε, χτυπάμε με ένα πηρούνι τα υλικά που αναφέρω στην συνταγή.
Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε ξανά από το φούρνο και προσθέτουμε την γέμιση. Τέλος ψήνουμε ξανά για 40-50 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com