Λατρεμένη συνταγή!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για μία φόρμα 26εκ:
- 400 γρ. Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
- 340 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική
- 250 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 Αυγά
- 180 ml Γάλα, πλήρες
- 100 ml Χυμό λεμόνι
- ½ κ.γ. Αλάτι
- 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
- 1 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 50 ml. χυμό λεμόνι
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό large, ελαφρώς χτυπημένο
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για το κέικ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Ιδανικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα κάθε φορά προσέχοντας να ομογενοποιήθουν πριν ρίξουμε το επόμενο. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό του λεμονιού και το γάλα. Το μείγμα μας σε αυτό το σημείο θα μοιάζει σαν κομμένο αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι' αυτό.
Τέλος αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ στα μισά προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιήθει.
Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού.Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ,ρίχνουμε το λεμόνι, το ξύσμα από το λεμόνι,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Σύνθεση γλυκού. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Περιχύνουμε την κρέμα λεμονιού σε όλη την επιφάνεια του κέικ και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com