Το ιδανικό πιάτο όταν καλέσετε φίλους!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 60 ml.. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κρόκους( ένας για άλειμμα)
Υλικά για τη γέμιση:
- 100 γρ. πατάτες baby
- 150 γρ. καπνιστή γαλοπούλα
- 1 φρέσκo κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 150 γρ. ανθότυρο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
- 2 αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 150 ml. κρέμα γάλακτος
- 200 ml. γάλα
- αλάτι και πιπέρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό και τον 1 κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 32εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.
Απλώνουμε μεμβράνη πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.
Έπειτα βγάζουμε τη τάρτα απ’ το φούρνο αλείφουμε με ένα πινέλο τον άλλον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ξαναψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν σε αλατισμένο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα με τη φλούδα τους, δεν θέλουμε όμως να σπάνε. Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε την καπνιστή γαλοπούλα. Αδειάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μπόλ, στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αδειάζουμε στο μπολ με τη γαλοπούλα.
Σύνθεση φαγητού: Κόβουμε τις πατάτες σε κάθετες λεπτές φέτες πάχους 1εκ. και τις τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω στη ψημένη βάση. Έπειτα ρίχνουμε τη γαλοπούλα με τα ντοματίνια απλώνοντας τα πάνω από τις πατάτες.
Πασπαλίζουμε με το ανθότυρο, το θυμάρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα, το γάλα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς, τοποθετούμε μέσα τη τάρτα και προσεχτικά αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνουμε για 1 -1,5 ώρα μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα.
Αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com