Φέτος, ας τα φτιάξουμε νωρίς!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 240 ml. ελαιόλαδο
- 240 ml. ηλιέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 ml. κονιάκ
- 120 ml. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- Τριμμένα καρύδια για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- 700ml νερό
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλλας
- φλούδες από 2 λεμόνια
Πως τα φτιάχνουμε:
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη αποσσύρουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά της συνταγής
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε κοσκινισμένα όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ, και βγάλει το μείγμα τα λάδια.
Πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25’-30’
Μόλις ετοιμαστούν ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10’’.
Με μία τρυπητη κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πρωτού τα σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com