Δοκιμάζουμε κάτι ξεχωριστό!
Τι θα χρειαστούμε:
- 8 Αυγά, large (για τα scotch eggs)
- 2 Αυγά, large (για το πανάρισμα)
- 450 γρ. Λουκάνικο χωριάτικο, χωρίς το έντερο
- 300 γρ. Κιμά χοιρινό
- 180 γρ. Ψίχουλα ψωμιού
- 80 γρ. Αλέυρι
- 50 γρ. Μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 30 γρ. Μαϊντανός, ψιλοκομένος
- 20 γρ. Γάλα
- 1 κ.σ. Μουστάρδα
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- Θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα μέτριο κατσαρολάκι και τα καλύπτουμε με κρύο νερό τόσο ώστε να καλύπτει πλήρως τα αυγά και να τα καλύπτει κατά 2 εκατοστά. Τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε 6 λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για 10 λεπτά. Ύστερα ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χαράζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το λουκάνικο και αφαιρούμε το έντερο. Το τοποθετούμε στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε ελαφρώς. Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά, τη μουστάρδα, το μήλο, το θυμάρι και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μας και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Δεν προσθέσαμε καθόλου αλάτι και πιπέρι γιατί το λουκάνικο είναι αρκετά πικάντικο. Αν όμως θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα από το καθένα.
Προετοιμάζουμε το μείγμα για το πανάρισμα. Παίρνουμε 3 βαθιά πιάτα και στο πρώτο αριστερά βάζουμε αλεύρι, στο δεύτερο χτυπάμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα 2 αυγά με το γάλα και στο τρίτο ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού.
Παίρνουμε 110-130 γραμμάρια κιμά στο χέρι μας και τον τοποθετούμε σε μια πλαστική μεμβράνη. Τον πατάμε με το χέρι μας σε σχήμα δίσκου τόσο μεγάλο ώστε να χωρά να κλείσει ένα από τα αυγά. Έπειτα τοποθετούμε στο κέντρο το αυγό και σηκώνουμε γύρω γύρω τη μεμβράνη ώστε να αγκαλιάσει το αυγό.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη πατώντας με το χέρι μας ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή μπάλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα αυγά.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι με αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταίνεται.
Πανάρουμε τα αυγά με τον κιμά περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, ύστερα από το αυγό με το γάλα και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού. Στο τέλος σφίγγουμε προσεκτικά πιέζοντας μέσα στα χέρια μας τη μπάλα του κιμά με το αυγό ώστε να κολλήσουν καλά τα ψίχουλα πάνω.
Τηγανίζουμε τα αυγά για 5-7 λεπτά γυρνώντας προσεκτικά με ένα κουτάλι της σούπας ώστε να ψηθούν από παντού. Πρέπει να πάρουν ένα ωραίο ξανθό ανοιχτό χρώμα. Μόλις γίνει αυτό αποσύρουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας σε ένα μπολ λίγο γιαούρτι.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com