Θα τα λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 3 κσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ½ κσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ¾ κγ. Αλάτι
- 2 κγ. κύμινο τριμμένο
- 1 κγ. κόλιανδρο τριμμένο
- 1/4 κγ. Πιπέρι
- 1/4 κγ. πιπέρι κόκκινο
- 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το dip γιαουρτιού:
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ½ αγγούρι κομμένο σε κυβάκια 5χιλ.
- 2 πρέζες κύμινο
- χυμό και ξύσμα από 1 lime
- αλάτι – πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ.
Έπειτα τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί, δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή πρέπει να έχει μερικά κομματάκια. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi απλά δουλεύουμε με δόσεις σιγά-σιγά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα για να δέσει η ζύμη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να τηγανίσουμε τα φαλάφελ.
Το κάθε φαλάφελ είναι περίπου 2 κσ. πλάθουμε σε κεφτέδες και τα πιέζουμε λίγο στο κέντρο, τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρούμε τα φαλάφελ από τη κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε αμέσως με το dip γιαουρτιού.
Εκτέλεση για το dip: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και σκεπάσουμε τη γεύση από τα φαλάφελ.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com