Μια δροσερή συνταγή με ολόφρεσκα φρούτα.
Τι θα χρειαστούμε:
- 60 γρ. ασπράδια
- 4 ασπράδια
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
- 1 κ.γ. corn flour
- 1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
Υλικά για την επικάλυψη:
- 300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- Ξύσμα & χυμό από 2 lime
- 1 μπανάνα, κομμένη σε φέτες
- 1 ακτινίδιο, κομμένο σε κυδωνάτες φέτες
- 2 βανίλιες, κομμένες σε κυδωνάτες φέτες
- Άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
Πως την φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια ενός ταψιού του φούρνου και το αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με corn flour.
Με ένα μαρκαδόρο σχηματίζουμε ένα στρογγυλό δίσκο στο κέντρο της λαδόκολλας, διαμέτρου 24 εκατοστών (σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει ένα πιάτο για να βγει στρογγυλός ο δίσκος).
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια, το ξύδι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Με το που ξεκινήσει και φουσκώνει μαρέγκα ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή μαρέγκα και η ζάχαρη να έχει διαλυθεί.
Έπειτα προσθέτουμε το corn flour, τη βανίλια εκχύλισμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό περίπου μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε τη μαρέγκα μέσα στο δίσκο που σχηματίσαμε δίνοντας της μήκος 4 - 5 εκατοστών και φροντίζοντας η επιφάνεια να είναι σχετικά ίσια.
Ψήνουμε τη μαρέγκα για μιάμιση ώρα ή μέχρι να ξεραθεί τελείως.
Μόλις ετοιμαστεί σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελάχιστα την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει εκεί μέσα.
Εκτέλεση για την επικάλυψη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα χειρός σε δυνατή ταχύτητα.
Μόλις ξεκινήσει να αφρίζει η κρέμα γάλακτος προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη.
Σύνθεση γλυκού: Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη μαρέγκα μας, και διακοσμούμε με τα φρούτα και την άχνη ζάχαρη.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com