Το βασικό φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 μπούτι χοιρνό 3 κιλά με το κόκκαλο
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο
- 10-15 φύλλα φασκόμηλο
- 4-5 μανταρίνια ξύσμα και χυμό
- 2 κ.σ. ρίγανη ξερή
- 4 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 3 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 6-7 κλωνάρια δενδρολίβανο
- 1 λίτρo νερό
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
- 1,5 κιλό πατάτες baby
Πως το φτιάχνουμε:
Ζητάμε από το χασάπη μας να μας ανοίξει το μπούτι για να μπορούμε να το τυλίξουμε σε ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το μπούτι, γεμίζουμε τις τρύπες με το φασκόμηλο, το σκόρδο και αλείφουμε με ελαιόλαδο όλο το κρέας.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το γλυκάνισο, το ξύσμα, το χυμό από τα μανταρίνια, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αλείφουμε καλά το μπούτι με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε και το βάζουμε για 6 ώρες στο ψυγείο.
Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό και το δένουμε με σπάγγο μαγειρικής. Απλώνουμε το δενδρολίβανο σε ένα βαθύ ταψί του φούρνου και από πάνω βάζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το νερό στο ταψί, χωρίς να πέσει πάνω στο κρέας. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για 3 - 4 ώρες.
Στα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει και μόλις ετοιμαστούν σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com