Γιατί μας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια.
Τι θα χρειαστούμε:
- 870 gr Νερό (ζεστό)
- 130 gr Ρύζι arborio
- 105 gr Μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
- 80 gr Κρεμμύδι (1 μέτριο)
- 80 ml Λευκό κρασί
- 50 ml Ελαιόλαδο
- 30 gr Ζωμό κοτόπουλο (σε gel)
- 25 gr Παρμεζάνα (τριμμένη)
- 25 gr Βούτυρο
- 6 gr Μανιτάρια porcini
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τον ζωμό κότας και τα μανιτάρια porcini αφήνοντας να ζεσταθούν. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Στη συνέχεια σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι που έχουν ψιλοκόψει με ένα μαχαίρι, τα μανιτάρια και τα porcini τα οποία αφαιρούμε από τον ζωμό αφού μουλιάσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα το ανακάτεμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επαναλάβουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Προς το τέλος μπορούμε να χαμηλώσουμε ελάχιστα την φωτιά και να δοκιμάζουμε το ρύζι ώστε να δούμε αν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό μένοντας στα δόντια αλλά ούτε και παραβρασμένο.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο με την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αποκτήσει μια ωραία κρεμώδης υφή αλλά παράλληλα να είναι σφιχτό ώστε να μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μπαλάκια αργότερα. Τέλος δοκιμάζουμε και αν κριθεί απαραίτητο προσθέτουμε αλάτι ώστε να γίνει πιο εύγευστο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να κρυώσει και να σφίξει καλά.
Βγάζουμε από το ψυγείο και με την βοήθεια ενός κουταλιού και των χεριών μας σχηματίζουμε μέτρια μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Στην συνέχεια τοποθετούμε το ταψάκι στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα ώστε να παγώσουν καλά.
Παίρνουμε 3 βαθιά πιάτα και τα τοποθετούμε μπροστά μας. Στο πρώτο από αριστερά βάζουμε αλεύρι. Στο δεύτερο δύο αυγά τα οποία χτυπάμε καλά. Και στο τρίτο φρυγανιά τριμμένη ή corn flakes τα οποία σπάμε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια.
Βγάζουμε τα μπαλάκια από τον καταψύκτη και ξεκινάμε να τα γυρίζουμε πρώτα στο αλεύρι ώστε να πιάσουν καλά μία κρούστα γύρω γύρω. Ύστερα στα αυγά βρέχοντας τα πάλι ολόκληρα και τέλος στα corn flakes ώστε να καλυφθούν πλήρως.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι για τηγάνισμα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι πάρει θερμοκρασία προσθέτουμε τα μπαλάκια και τα τηγανίζουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τέλος τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com