Η άλλη…διάσταση του μπακλαβά!
Τι θα χρειαστούμε:
- 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψημένα και θρυμματισμένα
- 150 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
- 220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 24 φύλλα κρούστας
- 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι
- 150 ml. νερό
- 340 γρ. μέλι
- 2 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά.
Μόλις δέσει το σιρόπι το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Εκτέλεση για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 40 x 25 εκ.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα φιστίκια, τα καρύδια, τη σοκολάτα κουβερτούρα, την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
Διπλώνουμε στη μέση ένα φύλλο και το τοποθετούμε στην επιφάνεια του ταψιού.
Με ένα πινέλο πασπαλίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 7 φύλλα.
Αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα το 1/3 της γέμισης και τοποθετούμε από πάνω άλλα 8 φύλλα τα οποία έχουμε βουτυρώσει και διπλώσει στη μέση.
Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης από πάνω και σκεπάζουμε με άλλα 8 φύλλα.
Τέλος ρίχνουμε και την τελευταία δόση της γέμισης, τα τελευταία 8 φύλλα, φροντίζοντας το πάνω πάνω φύλλο να το βουτυρώσουμε καλά, και με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε ρόμβους τα φύλλα.
Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί ο μπακλαβάς τον αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτός αδειάζουμε το κρύο σιρόπι από πάνω του.
Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com