Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει;
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 πακέτα σαβαγιάρ έτοιμα
- 250 ml. γάλα, πλήρες
- 1 φλιτζάνι δυνατό espresso
- 80 ml. κονιάκ
- 500 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά ξεχωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι
- Κακάο, για το πασπάλισμα
Πως το φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με την άχνη ζάχαρη με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε στο μείγμα με το μασκαρπόνε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μη χάσει τον όγκο της. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε και προσθέτουμε τον καφέ και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά και βουτάμε ένα ένα τα σαβαγιάρ στο ζεστό γάλα γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν.
Στρώνουμε τα μισά σαβαγιάρ, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε ένα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 30εκ. χωρίς να αφήσουμε κενά μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλυφθούν τυχόν κενά.
Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνουμε από πάνω.
Καλύπτουμε στη συνέχεια με την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κόσκινου πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του τυραμισού με κακάο.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να σφίξει και να μπορούμε να το κόψουμε.
Μόλις παγώσει το γλυκό κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com