Η συνταγή που θα κάνετε και θα ξανακάνετε!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για το ζυμάρι:
- 300 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 200 γρ. αλεύρι τύπου 00
- 7 γρ. ξερή μαγιά
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κ.σ. αλάτι & έξτρα χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα της ζύμης
- 300 ml χλιαρό νερό
- 100 ml ελαιόλαδο & έξτρα για το πασπάλισμα της ζύμης
- 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Υλικά για το πέστο:
- 50 γρ. κουκουνάρια
- 80 γρ. βασιλικό, μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 150 ml ηλιέλαιο
- 2 σκ. Σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τα δύο αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και δημιουργούμε μία μικρή γούβα στο κέντρο. Αδειάζουμε μέσα στη γούβα το νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη. Αυτό θα πάρει περίπου οκτώ λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Έπειτα λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 20x30 εκατοστά αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μας την απλώνουμε σιγά σιγά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (σε περίπτωση που δεν καλύψει όλη την επιφάνεια η ζύμη, μη φοβηθείτε γιατί θα αφήσουμε το ζυμάρι να ξανά φουσκώσει και τότε θα καλυφθούν τα κενά).
Στη συνέχεια παίρνουμε τα ντοματίνια και τα πιέζουμε ελαφρά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με λάδι και αλάτι χοντρό και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το πέστο βάζοντας όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Μόλις ετοιμαστεί η focaccia τη σερβίρουμε μαζί με το πέστο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com