Παραδοσιακά και αγαπημένα!
Τι θα χρειαστούμε:
- 5 Μελιτζάνες φλάσκες (όχι πολύ μεγάλες)
- 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον κιμά:
- 500 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
- 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. Βούτυρο
- 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
- 150 ml Κόκκινο κρασί
- 800 γρ. Ντομάτα κον κασέ κονσέρβα
- 1 Πρέζα κανέλλα, τριμμένη
- 1 Πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
- 2 Φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 50 γρ Αλεύρι
- 50 γρ Βούτυρο
- 250 ml Γάλα εβαπορέ πλήρες
- 250 ml Κρέμα γάλακτος
- 2 Κρόκους αυγού
- ¼ κ.γ. Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 100 γρ. Παρμεζάνα, τριμμένη και έξτρα για πασπάλισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για τις μελιτζάνες: Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση. Χαράσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε «διαμαντάκια».
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι την κάθε μελιτζάνα, στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30’ μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τον κιμά: Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, και το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 2’.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1’, έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να ασπρίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, αυτό θα το καταλάβουμε όταν το φαγητό πάψει να μυρίζει οινόπνευμα.
Ρίχνουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης και τη ντομάτα κον κασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου.
Μόλις ετοιμαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.
Μόλις πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση φαγητού: Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε μέσα στον κιμά, γεμίζουμε την επιφάνεια της κάθε μελιτζάνας με τον κιμά και από πάνω καλύπτουμε με μία γεμάτη κουταλιά από τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25’ - 30’ μέχρι να γκραντιναριστεί η μπεσαμέλ.
Σερβίρουμε ζεστά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com