Η πιο μαμαδίστικη συνταγή.
Τι θα χρειαστούμε:
- 140 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά και έξτρα 1 κρόκο για το άλειμμα της ζύμης
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 2 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Πως το φτιάχνουμε:
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το σιμιγδάλι και το baking powder και τρίβουμε με τα χέρια μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμος.
Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια διαφανής μεμβράνη, σχηματίζουμε ένα δίσκο διαμέτρου 23 εκ. και τυλίγουμε τη ζύμη με τη μεμβράνη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει.
Ανάμεσα σε 2 αλευρωμένες λαδόκολλες ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, σε στρογγυλό σχήμα πάχους 2 εκ.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ.
Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και πιέζουμε πολύ καλά στο κέντρο και στα πλάγια, ώστε να κολλήσει η ζύμη στη φόρμα.
Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει, τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας και την τυλίγουμε με μία διαφανή μεμβράνη.
Αδειάζουμε τη μαρμελάδα μέσα στη φόρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο μαζί με το ζυμαράκι που φτιάξαμε από τη περισσευούμενη ζύμη για 30 λεπτά.
Ανάμεσα σε 2 αλευρωμένες λαδόκολλες ανοίγουμε τη ζύμη που περίσσεψε με τον πλαστή σε στρογγυλό σχήμα πάχους 3 χιλ. κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κάθετες λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα σταυρωτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο την αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά η τάρτα εκτός φούρνου και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com