Το πιο ωραίο πιάτο για τους λάτρεις του χταποδιού.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό χταπόδι καλά ξεπλυμένο
- 100 ml. κόκκινο κρασί
- 2-3 σκ. Σκόρδο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερυ ψιλοκομμένο
- 60 ml. ξύδι από λευκό κρασί
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 200 ml. ελαιόλαδο
- 800 γρ. ντομάτα κον κασέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλ. φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 2 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ltr. Νερό
- 500 γρ. χυλοπίτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε, το χταπόδι, το σέλερυ, το φινόκιο, το σκόρδο, το ξύδι και το κρασί. Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Μόλις ετοιμαστεί το χταπόδι και έχει μαλακώσει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε τα πλοκάμια του και αφήνουμε στην άκρη. Το ζουμί το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κον κασέ, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, τα μπαχάρια, την κανέλα και το νερό. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα με το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Μόλις μαλακώσουν τα αφαιρούνε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε τις χυλοπίτες.
Βράζουμε τις χυλοπίτες και μόλις βράσουν τις αδειάζουμε σε ένα ταψί ρίχνουμε τα κρεμμύδια από πάνω και το χταπόδι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com