Γιατί να μην την φτιάξουμε μόνοι μας;
Τι θα χρειαστούμε: (Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30εκ.)
- 200 ml Ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή κρούστας
Για τη γέμιση:
- 800 γρ. γάλα, πλήρες
- 500 γρ. φέτα, καλά τριμμένη
- 200 γρ. ανθότυρο
- 80 γρ. αλεύρι
- 60 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κρόκους αυγών
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Προετοιμάζουμε το μείγμα των τυριών σπάζοντας με το χέρι μας σε μικρά μικρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει το βούτυρο εντελώς. Προσέχουμε γιατί δεν θέλουμε να καεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σε μια δόση και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ενσωματωθεί πλήρως με το βούτυρο και το ελαιόλαδο και γίνει σαν μια υγρή πάστα.
Προσθέτουμε το γάλα σε 4-5 δόσεις φροντίζοντας να ανακατεύουμε αρκετά καλά ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα πριν προχωρήσουμε στην επόμενη δόση. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε στο τέλος μια ωραία και λεία μπεσαμέλ.
Αφού ενσωματώσουμε και την τελευταία δόση, ανεβάζουμε λίγο την ένταση της φωτιάς ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη. Σημαντικό είναι να κάνουμε κυκλικές κινήσεις που πιάνουν όλο τον πάτο της κατσαρόλας για να μη μας κολλήσει.
Μόλις η μπεσαμέλ πάρει βράση και σχηματιστεί η πρώτη μεγάλη φουσκάλα στην επιφάνεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και όσο ακόμα είναι ζεστή ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα τυριά που έχουμε προετοιμάσει από πριν. Ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ώστε να γίνει εύγευστο. Τέλος αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα.
Μόλις το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί το κρύωμα της γέμισης ώστε να μη ψηθούν οι κρόκοι.
Λαδώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού και στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τη μεγαλύτερη σε μήκος πλευρά κάθετα προς τα εμάς. Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, και αφού το αλείψουμε ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φύλλου, συνεχίζουμε τοποθετώντας το επόμενο φύλλο με τη μεγαλύτερη σε μήκος πλευρά οριζόντια προς τα εμάς, σχηματίζοντας στην ουσία ένα σταυρό. Τα φύλλα μας σε αυτό το σημείο πρέπει να προεξέχουν από το ταψί. Αυτό είναι και το ζητούμενο.
Επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι να βγάλουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο.
Αδειάζουμε τη γέμιση φροντίζοντας να πάει παντού. Συνεχίζουμε σκεπάζοντας τη μπεσαμέλ με τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο με πριν με τη διαφορά ότι τα τοποθετούμε πιο αέρινα, χωρίς να τα πιέζουμε αρκετά. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά το φύλλο μας πριν συνεχίσουμε με το επόμενο.
Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων αφήνοντας 3 δάχτυλα γύρω γύρω από το ταψί ώστε να μπορέσουμε να τα γυρίσουμε προς τα μέσα. Τα γυρνάμε προς το κέντρο χωρίς να τα πιέζουμε αρκετά. Τέλος, τα λαδώνουμε και αυτά ενώ προαιρετικά μπορούμε να τρίψουμε λίγο ακόμη φέτα από πάνω.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο ξανθό χρώμα
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com