Ένα φαγητό που μυρίζει…μαμά!
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 ½ κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος (στο κρεοπωλείο θα ζητήσετε να σας το κόψει σε μερίδες ανάμεσα από τα κόκαλα)
- 3 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
- 3 στικ σέλερυ, ψιλοκομμένα
- 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζόντια στη μέση
- 3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 1 ltr. Νερό
- 1 κύβο ζωμό μοσχαριού
- 10 φύλλα μαϊντανού
- 8 κλ. Θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 5 κλ. Δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- ½ κ.σ. ρίγανη ξερή
- 3 κ.σ .ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρέας, το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Καίμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρέας μέσα. Του δίνουμε χρώμα απ’ όλες τις πλευρές χωρίς να το ανακατεύουμε συνεχώς. Με μία τσιμπίδα αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, επιστρέφουμε την κατσαρόλα πάνω, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το σέλερυ, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα καραμελώνουμε για 3 - 4 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το αλεύρι, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 1 – 2 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα το κρασί, το νερό, τον κύβο ζωμό μοσχαριού, το μαϊντανό, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
Επιστρέφουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι της και αφήνουμε να μαγειρευτεί για δυόμιση με τρεις ώρες σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com