Η ωραιότερη σαλάτα με φρέσκο ψάρι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 lt. νερό
- 300 γρ. μαγιονέζα
- 4 πατάτες, καθαρισμένες
- 2 καρότα, καθαρισμένα
- 2 πέστροφες, 1 κιλό περίπου στο σύνολο
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- Λίγη κάπαρη, πολύ ψιλοκομμένη
- Πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Αφού καθαρίσουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε τις πατάτες σε μέτριους κύβους με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Κάνουμε το ίδιο και με τα καρότα, ενώ τελευταία κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια.
Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις γίνει αυτό βράζουμε για 10 λεπτά τα λαχανικά και έπειτα ρίχνουμε το ψάρι. Μόλις ρίξουμε το ψάρι συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας αφαιρούμε το ψάρι με πολύ προσοχή ακουμπώντας το σε ένα ξύλο κοπής. Στη συνέχεια αφαιρούμε και τα λαχανικά, στραγγίζοντας πολύ καλά. Το ζωμό τον αποθηκεύουμε και τον κρατάμε για παρασκευές ψαριών και θαλασσινών.
Με προσοχή αφαιρούμε το κεφάλι και την ουρά του ψαριού κρατώντας τα σε ένα μπολάκι, ενώ στη συνέχεια καθαρίζουμε όλο το υπόλοιπο από κόκκαλα και δέρμα κρατώντας μόνο το ψαχνό. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Στη συνέχεια κόβουμε με ένα μαχαίρι τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε και αυτά στο ίδιο μπολ με το ψάρι.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κάππαρη και τη μαγιονέζα και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύουμε απαλά.
Για το στήσιμο του πιάτου: Παίρνουμε μια πιατέλα και βάζουμε το κεφάλι στη μια μεριά ενώ στην άλλη τοποθετούμε την ουρά σχηματίζοντας έναν κενό χώρο ανάμεσα. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε προσεκτικά το μείγμα του ψαριού με τη μαγιονέζα από το μπολ ενδιάμεσα από το κεφάλι και την ουρά σχηματίζοντας το σώμα του ψαριού.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com