Τα πιο ωραία όσπρια.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500γρ. γίγαντες
- ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 800γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 στίκ σέλερυ ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι-πιπέρι
Πως τους φτιάχνουμε:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό.
Έπειτα σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τη γεμίζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες ξαφρίζοντάς τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μόλις ετοιμαστούν τους σουρώνουμε και κρατάμε 200ml. από το νερό του βρασίματος.
Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές φλωρίνης, το σέλερυ, τα καρότα και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε από πάνω τα λαχανικά, τη ντομάτα κονκασέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό του βρασμού, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι γίγαντες και να έχουν μαγειρευτεί καλά.
Μόλις ετοιμαστούν τους σερβίρουμε ζεστούς από το φούρνο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com