Μια συνταγή που κάνουμε και θα ξανακάνουμε.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες
- 1 φινόκιο κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κσ. Ξύδι Balsamico
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ½ κ. σ. πιπέρι κόκκους
- 6 κλ. θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- Aλάτι
Υλικά για τη φάβα:
- 250 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1,5-1,9λτρ.νερό ζεστό
- 50 γρ ελαιόλαδο
- Aλάτι-πιπέρι
Πως φτιάχνεται:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το ξύδι, το πιπέρι και το θυμάρι.
Από πάνω ρίχνουμε το χταπόδι στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια του και το κεφάλι και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα λαχανικά.
Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα ρίχνουμε αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο με το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε και τη φάβα και τη σοτάρουμε κα αυτή.
Έπειτα ρίχνουμε 1,5λτρ νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει εάν δούμε ότι δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Μόλις ετοιμαστεί αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τη πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο πολυκοπτικό.
Σερβίρουμε σε πιάτο μαζί με το χταπόδι.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com