Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει;
Τι θα χρειαστούμε:
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γρ. κιμά χοιρινό
- 140 γρ. ψωμί του τοστ, θρυμματισμένο
- 110 γρ. κρεμμύδι
- 2 αυγά
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- 3 γρ. ξερό δυόσμο
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τις πατάτες:
- 5 Μεγάλες πατάτες
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρό καρέ με την βοήθεια ενός καλού μαχαιριού.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να γίνει ελαφρώς διάφανο.
Μόλις γίνει αυτό, κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ψωμί του τοστ αφού πρώτα το κόψουμε σε πιο μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό. Βάζουμε το μπλέντερ σε λειτουργία μέχρι να θρυμματίσουμε το ψωμί σε μικρά ψίχουλα. Αν το μπλέντερ έχει μικρή χωρητικότητα θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δυο είδη κιμάδων. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού με το μαϊντανό και το κρεμμύδι που σοτάραμε προηγουμένως. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά όλα τα υλικά έως ότου ενσωματωθούν πλήρως. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 8 λεπτά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες με τη βοήθεια ενός καλού μαχαιριού σε στικς. Ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα κιμά στα χέρια μας. Πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα ώστε να μοιάζει με μικρό μπαλάκι και το ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο που έχουμε βάλει αλεύρι.
Κουνάμε ελαφρώς το πιάτο ώστε να καλυφθεί γύρω γύρω με αλεύρι. Έπειτα πιάνουμε το κεφτεδάκι με τα χέρια μας, και αφού το τινάξουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι, τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο. Αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε πρώτα τις πατάτες τηγανίζοντας τες μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αποσύρουμε τις πατάτες με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας σε ένα μπολ που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Τέλος στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κεφτεδάκια τηγανίζοντας τα μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Αποσύρουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας σε ένα μπολ που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com