Οι περισσότεροι αγαπάμε τις σπιτικές και τις παραδοσιακές συνταγές και διαπιστώνω πως ειδικά για την περίοδο της νηστείας είναι πολλές και ιδιαίτερες. Μια φίλη από την Κεφαλονιά μου έστειλε την συνταγή για μπακαλιαρόπιτα και σας συνιστώ να την δοκιμάσετε.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1/2 κιλό παστό μπακαλιάρο
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα μαντζουράνα ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
- 1 1/2 κούπα νερό
- Αλάτι και πιπέρι
Για το παραδοσιακό φύλλο:
- 3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα κρασί
- 2-3 κουταλιές της σούπας νερό
Πως το φτιάχνουμε;
Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια, τα οποία θα βάλετε σε νερό για 12-14 ώρες , ώστε να ξαλμυριστούν, ενώ πρέπει να αλλάξετε 3-4 φορές το νερό.
Όταν ξαλμυριστεί, στραγγίξετε τον, αφαιρέστε τα κόκαλα και αφού τον λιανίσετε ξεψαχνίστε τον.
Σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύετε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό.
Για το φύλλο:
Βάλτε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξετε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώστε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη για 30'. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.
Απλώστε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα και να περισσεύει. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και γυρίστε τις άκρες. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε την για περίπου 1 ώρα στους 180°C ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.