Θυμίζει πολύ το κλασσικό και αγαπημένο σε όλους γιουβέτσι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κοτόπουλο κομμένο στα 8
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 50 ml. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι & πιπέρι
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 150 ml. λευκό κρασί
- 250-350ml. Νερό
- 200 ml. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Για το σερβίρισμα:
- φέτα τριμμένη
- ελιές ροδέλες
Πως το φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε η μαρινάδα να πάει παντού.
Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές στο κοτόπουλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, τοποθετούμε μια σχάρα σε ένα ταψί του φούρνου, βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα, και ψήνουμε για 25’-30’. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 3-4κ.σ. ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 3’-4’ μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια αδειάζουμε το κριθαράκι.
Μαγειρεύουμε για 2’-3’, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε σε δόσεις το νερό, περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση πρωτού ρίξουμε την επόμενη.
Αφού μαγειρευτεί το κριθαράκι αποσσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο, πασπαλίζουμε με τη φέτα και τις ελιές και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com