Η πιο λαχταριστή πίτα!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 350 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε κάθετες φέτες πάχους 4-5χιλ.
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
- 4 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 1 κρόκος
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- αλάτι και πιπέρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει αρκετά ρίχνουμε 3-4 κσ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σε δώσεις τα μανιτάρια. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν πολλά υγρά. Μόλις τελειώσει η πρώτη δόση αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Αφού τελειώσουμε με τα μανιτάρια, χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και ρίχνουμε 3 κσ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα πράσα, ανακατεύουμε συνεχώς και τα καραμελώνουμε για 5-6 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια.
Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε 3κσ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε και τα κρεμμύδια μαζί με το θυμάρι για 4 λεπτά. Τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου από πάνω βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλο το φύλλο, αφήνοντας κενό στις άκρες 5-6 εκ. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρνάμε τις άκρες ώστε να κλείσουμε καλά τη πίτα. Αλείφουμε με ένα κρόκο αραιωμένο σε λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα, αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά κόβουμε και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com