Εσείς θα λέγατε όχι σε αυτό το γλυκό;
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35 γρ. μαγιά ξερή
- ½ κγ. Αλάτι
- 80 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
- ¼ κγ. Μαστίχα
- ¼ κγ. μαχλέπι άτριφτο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 250 γρ. ξινόγαλο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το γλάσο:
- 120 γρ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 40 γρ. γάλα ή νερό
Πολύχρωμες τρουφίτσες για το σερβίρισμα
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι το αλάτι, τη μαγιά και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στο μουλτι χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και το μαχλέπι μέχρι να διαλυθούν τελείως και να γίνουν σχεδόν σκόνη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το ξινόγαλο, το αυγό, το λάδι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε όλα τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.
Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στον κάδο του μίξερ με το γάντζο. Μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει εκεί για 1 1/2 με 2 ώρες!
Μόλις φουσκώσει αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 35*30εκ.
Παίρνουμε ένα ποτήρι και κόβουμε σε κύκλους διαμέτρου 7εκ. και με τη βοήθεια ενός καπακιού από μπουκαλάκι νερό δημιουργούμε τρύπες στο κέντρο του κάθε donut. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Σκεπάζουμε τα donuts μας με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα donuts σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά και από τις δυο πλευρές. Θέλουμε να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από τα donuts και πασπαλίζουμε με τις τρούφες
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com