Έφτασε η στιγμή να πρωτοτυπήσουμε!
Τι θα χρειαστούμε:
(Για μία στενόμακρη φόρμα 23 εκ.)
- 300 γρ. γάλα (χωρισμένο σε 250 γρ. και 50 γρ.)
- 240 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 200 γρ. αλεύρι (σκληρό)
- 60 γρ. βούτυρο
- 50 ml ηλιέλαιο
- 40 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κακάο
- 8 γρ. ξερή μαγιά
- 3 γρ. αλάτι
- 2 βανίλιες
Πως το φτιάχνουμε:
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τα 50 γρ. γάλα με το κακάο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από γάλα σε ένα κατσαρολάκι πάνω πάνω μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει στους 35°C. Μόλις γίνει αυτό, το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια βάζουμε ξανά σε λειτουργία το μίξερ προσθέτοντας το ηλιέλαιο, το αλάτι και τα δύο είδη αλευριού. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
Προσθέτουμε το βούτυρο και δυναμώνουμε την ταχύτητα του ζυμώνοντας για αλλά 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία.
Την αδειάζουμε από τον κάδο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο. Την πλάθουμε ώστε να σχηματιστεί ένα μεγάλο μπαστούνι μήκους 30 εκατοστών περίπου.
Κόβουμε λίγο παραπάνω από το ⅓ και το βάζουμε σε ένα μπολ σκεπάζοντας το με μία πετσέτα. Το αφήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του.
Το υπόλοιπο το βάζουμε πάλι πίσω στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα του κακάου με το γάλα ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σχηματιστεί μία σοκολατένια ζύμη. Αν κριθεί απαραίτητο προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και αυτή για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Κόβουμε τις ζύμες σε 3 μεγάλα κομμάτια και 2 πιο μικρά κομμάτια. Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε λεπτές λωρίδες και τη σοκολατένια ζύμη σε μπαστούνια. Το μήκος όλων αυτών πρέπει να είναι όσο και το μήκος της φόρμας.
Βάζουμε τα σοκολατένια μπαστουνάκια πάνω στις λευκές λωρίδες ζύμης και τα τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε στη φόρμα αφού πρώτα την έχουμε βουτυρώσει.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και την αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά αφού σκεπάσουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com