Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. γαρίδες
- 1 κιλό λιγκουίνι
- 4-5 ντομάτες, τριμμένες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Υλικά για το ζωμό γαρίδας:
- 100 γρ. κελύφη γαρίδας
- 100 ml. Κονιάκ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 στικ σέλερυ ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1000 ml.νερό
Πως την φτιάχνουμε:
Εκτέλεση για το ζωμό γαρίδας: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες. Πρέπει να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν σκούρες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30'. Μόλις πάρει γεύση γαρίδας το ζουμί το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη μακαρονάδα: Καίμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες τις λαδώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε και τους δίνουμε καλό χρώμα και από τις δυο πλευρές στο τηγάνι.
Μόλις ετοιμαστούν τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τις κρατάμε ζεστές.
Στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε το βασιλικό, το ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λιγκουνί και τα βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Μόλις βράσουν και η σάλτσα μας έχει δέσει, ρίχνουμε τις γαρίδες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com