Το τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 φέτες ψωμί με προζύμι
- 3 φέτες τυρί ένταμ
- 2 φέτες γαλοπούλα
- 30 γρ τριμμένη γραβιέρα
- 150γρ βούτυρο για το άλειμμα
Για την μπεσαμέλ:
- 50γρ βούτυρο
- 50γρ αλεύρι
- 500γρ γάλα
- Αλάτι, πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- ένα αυγό
- 50γρ γραβιέρα
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζετε το βούτυρο στο κατσαρολάκι σας και αφού το ανακατέψετε λίγο ρίχνετε και το αλεύρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
Ρίχνετε το 1/3 από το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε άλλο 1/3 από το γάλα ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε και στο τέλος ρίχνετε και το τρίτο μέρος γάλα και ανακατεύετε.
Κλείνετε το μάτι, ρίχνετε το αυγό και ανακατεύετε, στη συνέχεια προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τη μουστάρδα και ανακατεύετε εκ νέου.
Για το στήσιμο του πιάτου
Φρυγανίζετε το ψωμί και αλείφετε μια στρώση μπεσαμέλ και στις δυο φέτες.
Βάζουμε πάνω στη μια φέτα ψωμί το τυρί και τη μια φέτα γαλοπούλα.
Αλείφουμε από πάνω και δεύτερη στρώση μπεσαμέλ και ρίχνουμε και λίγη γραβιέρα.
Βάζουμε και την άλλη φέτα γαλοπούλα και αλείφουμε με λίγη μπεσαμέλ ακόμα,στοιβάζουμε την άλλη φέτα ψωμί από πάνω σαν σάντουιτς.
Βάζουμε το τοστ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και στην κορυφή βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα.
Το βάζουμε στον φούρνο στο υψηλότερο σημείο ώστε να είναι κοντά στις αντιστάσεις για 5 λεπτά και το croque monsieur είναι έτοιμο.
Για croque madame
Βάζουμε επάνω ένα αυγό μάτι, αλάτι, πιπέρι και είμαστε έτοιμοι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com