Η αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κρόκο αυγού
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150-200 γρ. νερό χλιαρό
- 150 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας κομμένο σε κυβάκια παγωμένο και έξτρα λιωμένο για άλειμμα του καλτσόνε
- 1 κγ. Αλάτι
- 1 κγ. Ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση:
- 400γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
- 10-20 φέτες μπέικον
- 10-20 φέτες ζαμπόν
- 150-200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 400 γρ τυρί γκούντα
Πως το φτιάχνουμε:
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ μέχρι να γίνει μια ζύμη, στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο .
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και μόλις ετοιμαστεί η ζύμη τη βάζουμε μέσα σε αυτό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60-90 λεπτά.
Όταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη στα 10. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μια ζύμη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 18εκ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με την άλλη ζύμη.
Μοιράζουμε το τυρί στο κέντρο του κάθε καλτσόνε από πάνω βάζουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, τα αλλαντικά, τα μανιτάρια, την πιπεριά.
Αλείφουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης και σκεπάζουμε με την άλλη πλευρά της ζύμης ώστε να σχηματίσουμε ένα μισοφέγγαρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τα κάλτσονε επάνω, ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε απ’ το φούρνο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Σερβίρουμε ζεστά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com