Η συνταγή που θα σας μείνει αξέχαστη!
Τι θα χρειαστούμε:
Για το σιρόπι:
- 700 γραμμ. ζάχαρη
- 460 γραμμ. νερό
- 2 φλούδες λεμόνι
- Χυμό
- 3 στικ γαρύφαλλο
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Για τη γέμιση:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 300 γραμμ. βούτυρο
- 100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
- 250 γραμμ. καρυδόψιχα
- 250 γραμμ. φιστικί αιγίνης ψίχα
- 1 κ.τ.σ κονιάκ
- 1 κ.τ.γ γαρύφαλλο σκόνη
- 1κ.τ.σ κανέλα σκόνη
- 3 κ.τ.σ φρυγανιά τριμμένη
Πως τον φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και με το που πάρει βράσει, κρατήστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά. Αποσύρετε απ τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.
Σε ένα μπολ, προσθέστε την καρυδόψιχα και τα φυστίκια αφού τα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κομματάκια. Βάλτε τα σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά και το κονιάκ, ανακατέψτε καλά.
Λιώστε το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα ταψί 25Χ35, με τη βοήθεια ενός πινέλου, βουτυρώστε το σκεύος και βάλτε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα, αφήνοντας απέξω να κρέμονται ένα μέρος απο τα φύλλα.
Στη συνέχεια, βάλτε στο κέντρο άλλο ένα φύλλο βουτυρώνοντας συνεχώς, αλλά να το πιτσιλάτε με το πινέλο. Βάλτε ακόμα ένα φύλλο και βουτυρώστε πάλι. Βάλτε 1 ½ χούφτα κάθε φορά σε κάθε στρώση και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα και με το βούτυρο, αφήνοντας δυο φύλλα για το τέλος.
Βάλτε τα τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας τα πάλι, ενδιάμεσα, και σκεπάστε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί όλο το γλυκό. Ρίξτε ό,τι βούτυρο έχει περισσέψει. Βάλτε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο, στη συνέχεια χαράξτε μέχρι τα φύλλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, για 2 ώρες ή στους 170, για 45 λεπτά, και στους 180, για ακόμη 15 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο και αμέσως σιροπιάστε με το κρύο σιρόπι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com