Δροσερή και πανεύκολη.
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για τη ζύμη:
- 200 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 90 γρ. άχνη ζάχαρη
- 320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό
Υλικά για τη γέμιση:
- 300 ml. Γάλα
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
- 20 γρ. κόρν φλάουερ
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Για τη σάλτσα φράουλας:
- 30 φράουλες κομμένες στη μέση
- 40 ml. κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ. μέλι
Έξτρα φράουλες για το σερβίρισμα
Πως τη φτιάχνουμε:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψύχουλα και προσθέτουμε τον κρόκο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Μόλις ετοιμαστεί τυλίγουμε το ζυμάρι με διαφανής μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα πάχους 1/2εκ. ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες πασπαλίζοντας το ζυμάρι με λίγο αλεύρι για να μη κολλάει.
Αλευρωβουτυρώνουμε μια στογγυλή φόρμα με αποσπόμενη βάση διαμέτρου 28εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στην επιφάνεία του. Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να κολλήσει η ζύμη στην επιφάνεια του σκεύους δημιουργόντας τοιχώματα ύψους 1εκ.
Τρυπάμε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε τη βάση από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και το σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.
Παράλληλα χτυπάμε με το σύρμα χειρός σε ένα μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το κόρν φλάουερ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Μόλις πάρει μια βράση το γάλα το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με το σείρμα μέχρι να πήξει τελείως.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ τη σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία ακουμπάει πάνω στη κρέμα αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βάζουμε ψυγείο ώστε να κρυώσει τελείως.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα φράουλας σε ένα μπολ τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν και τα αδειάζουμε στο multi. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.
Σύνθεση γλυκού: Χτυπάμε με το σύρμα χειρός λίγο την κρέμα ώστε να την αφρατέψουμε και την αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση, στολίζουμε την επιφάνεια την κρέμας με φράουλες και πασπαλίζουμε με τη σάλτσα από τις φράουλες. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com