Ένα από τα πιο νόστιμα μπέργκερ που έχετε φτιάξει!
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 κ.γ. ηλιέλαιο για το ψήσιμο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 γλυκοπατάτα τριμμένη
- 150 γρ. βρασμένη κινόα
- 1 μεγάλο παντζάρι τριμμένο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 2 lime
- 4κ.σ. αλεύρι και έξτρα για πασπάλισμα
- Αλάτι-πιπέρι
Για την πίκλα καρότο:
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
- Ψωμάκια για burger
- Μαγιονέζα
- Φέτες τυριού
Πως το φτιάχνουμε:
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ τη κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο,το ξύσμα λαίμ, το αλέυρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και βάζουμε στο ψυγείο για30 λεπτά το μείγμα για να σφίξει.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σχηματίζουμε με το μείγμα των λαχανικών δίσκους διαμέτρου 6-7εκ. και πάχους 3εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά τη κάθε πλευρά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μεσά στα ψωμάκια για burgers με τη πίκλα καρότο, μαγιονέζα και τυρί.
Εκτέλεση για τη πίκλα καρότο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα φήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπασμένο με διαφανής μεμβράνη.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com