Ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!
Τι θα χρειαστούμε:
- 800 γρ. χοιρινό καρέ, με το κόκκαλο
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 5 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κ.σ. πιπέρι, κόκκους
- 4 φύλλα δάφνης
- 7 κλ. δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- Χυμό και φλούδες από ένα πορτοκάλι
Για την σάλτσα μπάρμπεκιου:
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
- 400 γρ. κέτσαπ
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Για το κρέας Ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει λίγο το πίσω κόκκαλο του καρέ, να μας ξεχωρίσει λίγο τις μπριζόλες τη μια με την άλλη και να μας καθαρίσει λίγα εκατοστά το πάνω μέρος του καρέ.
Σ’ ένα μπλεντεράκι, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό του πορτοκαλιού. Μόλις χτυπηθούν καλά, τρίβουμε όλο το κρέας με την μαρινάδα, ώστε η μαρινάδα να πάει σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
Έπειτα στύβουμε το πορτοκάλι πάνω από το κρέας και το αλείφουμε καλά.
Μπορούμε να αφήσουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί καλά για 6-8 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, βάζουμε το κρέας πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου.
Ψήνουμε για 90-120 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το κρέας, το αφαιρούμε απ’το φούρνο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 180. Αλείφουμε μ’ ένα πινέλο ένα μέρος της bbq σε όλο το κρέας.
Αφού ετοιμαστεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα bbq: Bάζουμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 3 κσ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει και προσθέτουμε το σκόρδο.
Μετά από 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τις 2 ζάχαρες και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Βάζουμε το ξύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει τελείως η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμη, αδειάζουμε τη σάλτσα στο μπλεντεράκι και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com