Για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 kg. πανσέτα, με το δέρμα της, χωρίς κόκκαλο
- 4-5 κγ ηλιέλαιο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε 8 τεμ
- 2 κ.σ. σκόρδο, σπασμένες
- 10 κλ. Θυμάρι
- 3 φύλλα δάφνης
- αλάτι-πιπέρι
Για το γλάσο:
- 250 γρ. μέλι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1,5 κ.γ. κόλιανδρος, σε σπόρους
- 3-4 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
- 5 κλωναράκια θυμάρι
Πως την φτιάχνουμε:
Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και χαράσσουμε διαγώνια και ξανά διαγώνια, ώστε να σχηματίσουμε σχήματα διαμαντιών στο δέρμα της πανσέτας. Το βάθος πρέπει να είναι 3-4 χιλιοστά. Χαράσσουμε με τον ίδιο τρόπο και την από κάτω μεριά.
Ρίχνουμε ηλιέλαιο στο δέρμα της πανσέτας και απλώνουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στην πανσέτα, στο δέρμα και στο κρέας.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη.
Προσθέτουμε λίγο νερό και τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα. Πάνω σε αυτήν, βάζουμε τη πανσέτα, με το δέρμα προς τα πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για μισή ώρα.
Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε απ’το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ρίχνουμε το ζουμί απ’το ταψί σ’ ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι για να το βοηθήσουμε να γίνει πιο γρήγορα.
Παράλληλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σ’ ένα άλλο κατσαρολάκι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει. Αλείφουμε με το γλάσο τη πανσέτα, ρίχνουμε τη σάλτσα μας από πάνω και τη σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ψητά κρεμμύδια.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com .