Αυτό το γαλακτομπούρεκο δεν το έχετε ξαναφάει!
Τι θα χρειαστούμε:
- 4 φλιτζ. γάλα
- ½ φλιτζ. βούτυρο γάλακτος
- 3 ολόκληρα αβγά και 2 κρόκους
- ½ φλιτζ. ζάχαρη
- 2/3 φλιτζ. σιμιγδάλι
- 2 τεμάχια από ξύσμα λεμόνι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ½ φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- ½ λεμόνι
Πως το φτιάχνουμε:
Παίρνετε μια κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και την τοποθετείτε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πάρει βράση.
Σε ένα μπολ βάζετε τα αβγά και τους κρόκους και τα χτυπάτε καλά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το γάλα, ρίχνετε μέσα τα αβγά και ανακατεύετε συνέχεια.
Μόλις ζεσταθεί πολύ το γάλα, ρίχνετε το σιμιγδάλι και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να «δέσει» η κρέμα.
Μόλις βγάλετε από τη φωτιά την κατσαρόλα με την κρέμα, ρίχνετε μέσα το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε συνέχεια, μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο για τα φύλλα κρούστας. Σε ταψί αλείφετε με βούτυρο παντού με ένα πινέλο και ξεκινάτε τη διαδικασία με τα φύλλα. Ένα ένα φύλλο το βουτυρώνετε και το τοποθετείτε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και, όταν φτάσετε σε επτά φύλλα, ρίχνετε μέσα την κρέμα. Τα φύλλα που θα περισσεύουν από το ταψί, τα γυρίζετε προς τα μέσα. Συνεχίζετε με άλλα οκτώ φύλλα βουτυρωμένα πάνω από το ταψί.
Κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν και με το πινέλο βουτυρώνετε παντού - ακόμη και στα τοιχώματα του ταψιού. Χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια της αρεσκείας σας. Το ψήνετε αμέσως στους 190 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά -πάντα με την επίβλεψή σας.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε τα υλικά για το σιρόπι και τα βάζετε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να δέσει το μίγμα. Μόλις πάρει βράση, μετράτε 7 λεπτά και είναι έτοιμο. Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο και το βγάλετε από το φούρνο, αλείφετε με το πινέλο από πάνω με λιωμένο βούτυρο γάλακτος. Ρίχνετε με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι στο ζεστό γαλακτομπούρεκο και είναι έτοιμο. Μόλις αρχίσει να κρυώνει, το σερβίρετε.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com